Algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden M+ Financial Informatics B.V.
De besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid M+ Financial Informatics B.V. is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 60420987 en is statutair gevestigd aan het adres Tankval 34 te (2408 ZC) Alphen aan den Rijn.
Artikel 1 Definities
In deze Algemene Voorwaarden hebben de volgende termen de daarachter vermelde betekenissen, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven:
- Opdrachtnemer: de besloten vennootschap M+ Financial Informatics B.V. (verder aangeduid als Opdrachtnemer) alsmede alle met haar gelieerde (rechts)personen, waaronder haar werkmaatschappijen;
- Opdrachtgever: de natuurlijke- of rechtspersoon die handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf die, al dan niet op grond van een abonnementsverhouding, Opdrachtnemer heeft aangesteld, projecten aan Opdrachtnemer heeft verleend voor Diensten die door Opdrachtnemer worden uitgevoerd of waaraan Opdrachtnemer een voorstel op grond van een Overeenkomst heeft gedaan
- Algemene voorwaarden: Deze algemene voorwaarden van Opdrachtnemer;
- Dienst: De dienst die door Opdrachtnemer wordt verricht;
- Offerte: Alle voorstellen, in welke vorm dan ook, aan een potentiële Opdrachtgever uitgebracht door een Werknemer van de Opdrachtnemer, waarin de te leveren producten of diensten, de prijs en de voorwaarden worden gespecificeerd;
- Werknemer: De door Opdrachtnemer voor de uitvoering van de Opdracht in te schakelen personeelsleden en/of hulppersonen (bv. ZZP’ers), welke conform opdracht specifieke afspraken voor de Opdrachtgever zullen werken. “Werknemer(s)” betekent eenieder van hen;
- Overeenkomst: elke Overeenkomst en andere verplichtingen tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer, alsmede voorstellen van Opdrachtnemer voor Diensten die door Opdrachtnemer aan Opdrachtgever worden verstrekt en die door Opdrachtgever worden aanvaard en zijn geaccepteerd en uitgevoerd door Opdrachtnemer waarmee deze algemene voorwaarden een onverbrekelijk geheel vormen;
- Partij(en): Opdrachtnemer en/of Opdrachtgever.
Artikel 2 Toepasselijkheid
- Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elke Offerte van Opdrachtnemer, elke Overeenkomst tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever en op elke Dienst die door Opdrachtnemer wordt aangeboden.
- Deze algemene voorwaarden zijn ook van toepassing op aanvullende, gewijzigde en vervolgopdrachten van Opdrachtgever.
- Opdrachtnemer wijst hierbij de toepasselijkheid van de, door de Opdrachtgever gehanteerde, voorwaarden uitdrukkelijk van de hand. Wanneer Opdrachtnemer andere partijen inschakelt om de Diensten te leveren, dan zijn deze Algemene Voorwaarden ook van toepassing op de uitvoering van de Diensten door deze andere partij, tenzij expliciet schriftelijk anders overeengekomen met de Opdrachtgever.
- Afwijking van deze voorwaarden kan slechts schriftelijk geschieden.
- Opdrachtnemer zal bij de uitvoering van de Overeenkomst handelen in overeenstemming met de toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Wet op het financieel toezicht (Wft), het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (BGfo) en overige relevante regelgeving voor financieel dienstverleners.
Artikel 3 Uitvoering van de dienstverlening
- Opdrachtnemer verricht haar Diensten altijd volgens een inspanningsverplichting en zij geeft geen garantie ten aanzien van de resultaten van haar dienstverlening, tenzij Partijen expliciet schriftelijk anders overeenkomen.
- Opdrachtnemer voert haar dienstverlening uit met inachtneming van de zorgplicht zoals vereist op grond van de Wet op het financieel toezicht (Wft) en het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (BGfo). Opdrachtnemer verstrekt Opdrachtgever alle relevante informatie op een duidelijke, eerlijke en niet-misleidende wijze.
- Opdrachtnemer zal de Overeenkomst naar beste inzicht en vermogen, overeenkomstig de eisen die aan een professionele partij worden gesteld uitvoeren. Indien en voor zover een goede uitvoering van de Overeenkomst dit vereist, heeft Opdrachtnemer het recht om bepaalde werkzaamheden te doen uitvoeren door derden, ter beoordeling van Opdrachtnemer. De toepasselijkheid van artikel 7:404 BW, 7:407 BW en 7:409 BW wordt uitdrukkelijk uitgesloten.
- Alleen wanneer dat expliciet schriftelijk is bepaald in de Overeenkomst en/of in deze Algemene Voorwaarden, geldt een overeengekomen termijn als een fatale termijn. In alle andere gevallen geldt een overeengekomen termijn als indicatief.
- Opdrachtnemer is gerechtigd tot uitvoering van de werkzaamheden in gedeelten of fasen, waarbij ieder gedeelte of elke fase afzonderlijk kan worden gefactureerd.
- Bij klachten en/of ontevredenheid over het opgeleverde werk, dient de Opdrachtgever dit binnen 14 dagen na oplevering schriftelijk te melden aan Opdrachtnemer. Opdrachtnemer krijgt een redelijke termijn om gebreken te herstellen of een andere passende oplossing aan te bieden. De melding van ontevredenheid ontslaat de Opdrachtgever niet van zijn betaalverplichting, tenzij de gebreken van dien aard zijn dat zij de volledige waarde van het opgeleverde werk aantasten.
- Het recht tot aanwijzen van Werknemers van Opdrachtnemer op Diensten van Opdrachtnemer is uitsluitend voorbehouden aan Opdrachtnemer.
Artikel 4 Totstandkoming overeenkomst
- Alle door Opdrachtnemer gedane Offertes, in welke vorm dan ook zijn vrijblijvend, tenzij uitdrukkelijk anders is gesteld.
- Indien de Opdrachtgever zonder een daaraan voorafgaande Offerte aan Opdrachtnemer een opdracht verstrekt, is Opdrachtnemer pas aan deze opdracht gebonden nadat zij deze schriftelijk aan de Opdrachtgever heeft bevestigd.
- Offertes, prijsopgaven en tarieven gelden niet automatisch voor nabestellingen en/of nieuwe opdrachten.
- Een Offerte voor de levering van meerdere Diensten verplicht Opdrachtnemer niet tot levering van een deel van de Diensten in deze Offerte tegen een overeenkomstig deel van de prijs.
- Alle Offertes van Opdrachtnemer zijn gebaseerd op de informatie die door de Opdrachtgever is verstrekt. De Opdrachtgever is derhalve gehouden alle voor de Offerte, opzet en uitvoering van de overeenkomst essentiële informatie aan Opdrachtnemer te verstrekken.
- Indien een aanbieding vergezeld gaat van door Opdrachtnemer vervaardigde begrotingen, plannen, telefoonscripts, programmatuur, informatiedragers of andere bescheiden, blijven deze te allen tijde het (intellectuele) eigendom van Opdrachtnemer en moeten op eerste verzoek franco aan Opdrachtnemer worden teruggezonden. Zij mogen zonder de toestemming van Opdrachtnemer noch worden vermenigvuldigd, noch aan derden ter inzage gegeven worden.
- Toezending van Offertes en/of (andere) documentatie verplicht Opdrachtnemer niet tot acceptatie van een opdracht. Niet-acceptatie wordt door Opdrachtnemer zo spoedig mogelijk, maar in elk geval binnen 14 dagen aan de opdrachtgever ter kennis gebracht.
- Opdrachtnemer behoudt zich het recht voor opdrachten zonder opgaaf van redenen te weigeren.
- Tenzij anders vermeld, zijn de tarieven van Opdrachtnemer vermeld in Euro’s, exclusief BTW en gebaseerd op levering ex bedrijf. Invoerrechten, andere belastingen, heffingen rechten en eventuele koerswijzigingen worden doorberekend net als kosten van informatie overzicht, zoals porto, telecommunicatiekosten.
- Ingeval van verhoging van een of meer der kostprijsfactoren is Opdrachtnemer gerechtigd om de orderprijs dienovereenkomstig te verhogen; een en ander met inachtneming van eventueel terzake bestaande wettelijke voorschriften, met dien verstande dat reeds bekende toekomstige prijsverhogingen bij de orderbevestiging moeten worden vermeld. Verder kan Opdrachtnemer de prijzen jaarlijks herzien. Indien Opdrachtnemer tot herziening overgaat, zal de opdrachtgever een maand voor het versturen van de factuur in kennis worden gesteld van de prijswijziging.
Artikel 5 Duur en Beëindiging van de Overeenkomst
- De duur van de Overeenkomst is, indien deze is overeengekomen, in de Overeenkomst vastgelegd.
- Partijen zijn gerechtigd de Overeenkomst tussentijds schriftelijk op te zeggen met inachtneming van een opzegtermijn van drie maanden, tenzij nadrukkelijk anders is overeengekomen. Geen der Partijen is in dat geval gehouden tot enige vorm van schadevergoeding en/of financiële compensatie als gevolg van een (tussentijdse) opzegging.
- Elk der Partijen heeft het recht de Overeenkomst geheel of gedeeltelijk met onmiddellijke ingang op te zeggen wanneer de andere Partij failliet gaat of aan de andere Partij surseance van betaling wordt verleend, alsmede wanneer het bedrijf van de andere Partij wordt opgeheven of een liquidatie ondergaat.
- Na opzegging, beëindiging of ontbinding van de Overeenkomst om welke reden dan ook, zal uitsluitend de binnen de systemen van Opdrachtnemer opgeslagen klantcontact-opnames worden verwijderd conform de overeengekomen bewaartermijn van maximaal drie (3) maanden. Overige gegevens, waaronder klant- en polis gegevens, blijven uitsluitend opgeslagen in de systemen van de Opdrachtgever, tenzij Partijen anders overeenkomen.
Artikel 6 Opschorting en ontbinding
- Opdrachtnemer heeft het recht om de ontvangen of door haar gerealiseerde gegevens, databestanden en meer onder zich te houden indien Opdrachtgever nog niet (volledig) aan haar betalingsverplichtingen heeft voldaan. Dit recht blijft onverminderd van kracht indien een voor Opdrachtnemer gegronde reden zich voordoet hetgeen opschorting in dat geval rechtvaardigt.
- Opdrachtnemer is bevoegd de nakoming van de op haar rustende verbintenissen op te schorten zodra Opdrachtgever in verzuim is met de nakoming van enige uit de Overeenkomst voortvloeiende verbintenis, te late betaling van haar facturen daaronder begrepen. De opschorting zal terstond aan Opdrachtgever schriftelijk worden bevestigd.
- Opdrachtnemer is in geval van het opschorten van haar werkzaamheden op grond van dit artikel, niet aansprakelijk voor schade, uit welke hoofde dan ook, als gevolg hiervan.
- De opschorting en/of ontbinding heeft geen invloed op de betalingsverplichtingen van Opdrachtgever voor reeds uitgevoerde werkzaamheden. Bovendien is Opdrachtgever verplicht om Opdrachtnemer te vergoeden voor elk financieel verlies dat Opdrachtnemer lijdt als gevolg van het in gebreke blijven van Opdrachtgever.
- Opdrachtgever is niet gerechtigd tot opschorting en/of verrekening en doet afstand van deze rechten.
Artikel 7 Overmacht
- Opdrachtnemer is niet aansprakelijk wanneer zij ten gevolge van een overmacht situatie haar verplichtingen op grond van de Overeenkomst niet kan nakomen.
- Onder overmacht aan de zijde van Opdrachtnemer wordt in elk geval verstaan, maar is niet beperkt tot: (i) overmacht van toeleveranciers van Opdrachtnemer, (ii) het niet naar behoren nakomen van verplichtingen van toeleveranciers die door Opdrachtgever of diens derden aan Opdrachtnemer zijn voorgeschreven of aanbevolen, (iii) gebrekkigheid van programmatuur of eventuele bij de uitvoering van de Dienst betrokken derden, (iv) overheidsmaatregelen, (v) terugkerende storing van elektriciteit, internet, datanetwerk- en/of telecommunicatiefaciliteiten, (vi) uitval van Werknemers van Opdrachtnemer of door haar ingeschakelde adviseurs waar geen gekwalificeerde vervanging voor beschikbaar is en (vii) overige situaties die naar het oordeel van Opdrachtnemer buiten haar invloedssfeer vallen die de nakoming van haar verplichtingen tijdelijk of blijvend verhinderen.
- Indien een overmacht situatie langer dan zestig dagen duurt, heeft elk der partijen het recht om de overeenkomst schriftelijk te ontbinden. Hetgeen reeds op grond van de overeenkomst gepresteerd is, wordt in dat geval naar verhouding afgerekend, zonder dat partijen elkaar verder iets verschuldigd zullen zijn.
Artikel 8 Aansprakelijkheid
- Opdrachtnemer is slechts aansprakelijk tegenover Opdrachtgever in het geval van een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de Overeenkomst en uitsluitend voor vervangende schadevergoeding, dat wil zeggen vergoeding van de waarde van de achterwege gebleven prestatie, behoudens in het geval van opzet of bewuste roekeloosheid door Opdrachtnemer.
- Opdrachtnemer is nimmer aansprakelijk voor andere schade dan directe schade. Onder directe schade wordt in geen geval begrepen: winstderving, omzetderving, gemiste besparingen, financiële verliezen, verlies van goodwill, reputatie- of imagoschade, gegevensverlies, overschrijding van termijnen door gewijzigde omstandigheden, en enige andere vormen van indirecte of gevolgschade.
- Indien Opdrachtnemer aansprakelijk is, is deze aansprakelijkheid beperkt tot het factuurbedrag dat betrekking heeft op de periode waarin de gebeurtenis die de schade veroorzaakte, heeft plaatsgevonden.
- Opdrachtnemer is verzekerd via een Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) en een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAVAM). Indien en voor zover de schade onder de dekking van deze verzekeringen valt, geldt de uitkering door de verzekeraar als volledige en finale schadeloosstelling. De beslissing van de verzekeraar is in dit geval bindend en finaal. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade die buiten de dekking van deze verzekering valt.
- Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor verlies of incorrecte opslag van gegevens, adviezen of polis informatie, daar waar alle klant gerelateerde informatie uitsluitend worden gelogd in de systemen van Opdrachtgever. Eventuele dataverliesclaims dienen direct bij Opdrachtgever te worden neergelegd.
- Opdrachtgever is verplicht binnen vijf (5) werkdagen na ontdekking of het moment waarop hij redelijkerwijs het gebrek had kunnen ontdekken, schriftelijk te reclameren over het vermeende gebrek in de prestatie. Indien deze termijn niet in acht wordt genomen, vervalt het recht op enige rechtsvordering ter zake van het gebrek.
- De in dit artikel genoemde aansprakelijkheidsbeperkingen laten onverlet de verplichtingen van Opdrachtnemer onder de Wet op het financieel toezicht (Wft) en het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (BGfo). In geval van strijdigheid tussen dit artikel en de wettelijke verplichtingen onder de Wft/BGfo prevaleert de wet.
Artikel 9 Vergoeding en Betaling
- Alle bedragen zoals genoemd in een Offerte en/of Overeenkomst luiden in Euro’s en worden vermeld exclusief BTW en eventuele andere van overheidswege opgelegde heffingen, tenzij anders vermeld.
- Opdrachtgever dient de factuur binnen een termijn van 30 dagen na factuurdatum volledig te voldoen. Deze betalingstermijn geldt als fatale termijn en Opdrachtgever is dan ook zonder nadere ingebrekestelling in verzuim, wanneer er niet tijdig betaald wordt.
- Indien Opdrachtgever van mening is dat het bedrag van de factuur onjuist is, of dat er enige andere onvolkomenheid is in de factuur, dient hij Opdrachtnemer hiervan onmiddellijk in kennis te stellen, met overlegging van overtuigend bewijs van haar standpunt. Betwisting van (een deel van) een factuur schort de betalingsverplichting van Opdrachtgever ten aanzien van (het onbetwiste deel van) een factuur niet op.
- Opdrachtnemer is gerechtigd om haar tarieven jaarlijks aan te passen. Opdrachtnemer zal de Opdrachtgever ten minste 1 (een) maand voorafgaand aan een tariefswijziging daarvan op de hoogte stellen. Indien Opdrachtnemer een tariefswijziging heeft aangekondigd, mag de Opdrachtgever de Overeenkomst opzeggen tot het moment dat de tariefswijziging van kracht wordt. De Opdrachtgever moet daarbij de opzegtermijn in acht nemen.
- Opdrachtnemer is gerechtigd om haar tarieven jaarlijks te verhogen conform het Consumentenprijsindexcijfer, zoals gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek, zonder dat dit voor de Opdrachtgever het recht oplevert om de Overeenkomst op te zeggen of anderszins te beëindigen.
- Op alle facturen hanteert Opdrachtnemer een 30 dagen betalingstermijn. Bij overschrijding hanteert Opdrachtnemer een opslag op de volgende factuur of eindfactuur van:
>30 dagen te laat 2% van het factuurbedrag,
>35 dagen te laat 5% van het factuurbedrag
>40 dagen te laat 8% van het factuurbedrag
Deze opslag is aanvullend op de wettelijk toegestane rente.
Artikel 10 Intellectuele Eigendomsrechten
- Alle Intellectuele Eigendomsrechten die rusten op documenten of materialen die Opdrachtgever aan Opdrachtnemer in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst overhandigt, blijven te allen tijde bij Opdrachtgever. Opdrachtgever verstrekt aan Opdrachtnemer een wereldwijde, niet-exclusieve en sublicentieerbare licentie om de aangeleverde materialen te gebruiken voor de uitvoering van de Overeenkomst.
- De Intellectuele Eigendomsrechten die bij het aangaan van de Overeenkomst bij Opdrachtnemer berusten, blijven eigendom van Opdrachtnemer.
- Indien en voor zover er bij de uitvoering van de Overeenkomst Intellectuele Eigendomsrechten ontstaan op het resultaat van de Diensten, zullen deze Intellectuele Eigendomsrechten berusten bij Opdrachtnemer.
- Onder de voorwaarde dat Opdrachtgever aan al haar (betalings)verplichtingen onder de Overeenkomst heeft voldaan, verkrijgt de Opdrachtgever een beperkte, niet-overdraagbare, niet-exclusieve licentie om gebruik te maken van de Intellectuele Eigendomsrechten op het resultaat van de Diensten.
Artikel 11 Geheimhoudingsplicht
- Opdrachtgever is tijdens de duur en na het beëindigen van de Overeenkomst gehouden tot strikte geheimhouding van alles wat hen omtrent de Opdrachtnemer van zowel Opdrachtnemer en de hieraan gelieerde ondernemingen als van handelsrelaties/cliënten op welke wijze dan ook bekend is geworden en waaromtrent hen geheimhouding is opgelegd of waarvan Opdrachtgever het vertrouwelijk karakter redelijkerwijs kan vermoeden. Als vertrouwelijke bedrijfsgegevens worden onder meer aangemerkt alle know-how gegevens, documenten, ontwerpen of aantekeningen, die niet ter openbare kennis zijn gebracht. Aanwending van dergelijke bijzonderheden en gegevens voor eigen gebruik is evenmin toegestaan.
Artikel 12 Wervingsbeding
- Het is Opdrachtgever zonder schriftelijke toestemming van Opdrachtnemer zowel gedurende de looptijd van de Overeenkomst, als gedurende een tijdvak van 6 (zes) maanden na beëindiging daarvan, niet toegestaan op enigerlei wijze, direct of indirect, tegen betaling of om niet, voor zichzelf of voor anderen, Werknemers of andersoortige Werknemers in loondienst te nemen of door andere organisatie(s) een samenwerkingsverband of arbeidsovereenkomst aan te gaan.
- Opdrachtgever kan na schriftelijke toestemming van Opdrachtnemer diens Werknemers of andersoortige Werknemers, in welke vorm dan ook, in loondienst nemen of een andersoortig samenwerkingsverband aangaan. Opdrachtnemer hanteert hier een vaste wervingsvergoeding van 35% van het, door de overgenomen medewerker, te ontvangen bruto jaarsalaris inclusief vakantiegeld en andere emolumenten. Betreft het geen loondienstverband maar een andersoortig samenwerkingsverband, dan hanteert Opdrachtnemer hier een vaste wervingsvergoeding van 35% van het, door de overgenomen medewerker, laatst verdiende bruto jaarsalaris inclusief vakantiegeld en andere emolumenten. Betaling hiertoe dient te geschieden bij start van de arbeidsovereenkomst tussen de overgenomen medewerker en de Opdrachtgever en geldt als fatale termijn tenzij hier andere schriftelijke afspraken over zijn gemaakt.
Artikel 13 Boetebeding
- Indien Opdrachtgever in strijd met zijn verplichtingen uit hoofde van het bepaalde in artikel 5 en/of 9 en/of 10 en/of 11 en/of 12 van deze overeenkomst handelt, zal hij op grond van artikel 6:91 BW aan Opdrachtnemer, zonder dat enige ingebrekestelling is vereist, in afwijking van artikel 6:94 BW, voor iedere overtreding een direct opeisbare boete verbeuren van € 5.000,- per overtreding alsmede een boete van € 500,- voor iedere dag dat de overtreding voortduurt (ongeacht of het een werkdag betreft), onverminderd het recht van Opdrachtnemer om in plaats van de boete volledige schadevergoeding plus kosten en interesten te vorderen voor zover de werkelijk geleden schade de bedongen boete te boven gaat alsmede het recht van de Opdrachtnemer om nakoming van deze Overeenkomst te verlangen.
- Deze boete doet geen afbreuk aan de rechten en verplichtingen van Partijen onder de verzekeringsvoorwaarden van Opdrachtnemer. Indien een boete of schadevergoeding niet onder de dekking van de AVB of BAVAM-verzekering valt, blijft Opdrachtgever aansprakelijk voor het volledige schadebedrag.
- In geval van artikel 12 is de boete gemaximaliseerd tot de wervingsvergoeding als omschreven in artikel 12.2, vermeerderd met de boete zoals in artikel 13.1 vermeld is.
Artikel 14 Privacy en gegevensuitwerking
- Tussen Partijen kunnen mogelijk persoonsgegevens van Werknemers van Opdrachtnemer worden uitgewisseld, wanneer dit nodig is ter uitvoering van de Overeenkomst. Partijen zijn gehouden deze gegevens overeenkomstig de Wet Algemene Verordening Gegevensbescherming en de daarbij horende Uitvoeringswet te verwerken. Partijen zijn niet verplicht elkaar gegevens in strijd met voornoemde regelgeving te verschaffen.
- Opdrachtnemer legt geen klantgegevens, polisgegevens of adviesinformatie vast in eigen systemen. Alle werkzaamheden en adviezen worden gelogd in systemen van de Opdrachtgever. Opdrachtnemer is dan ook niet verantwoordelijk voor de opslag of verwerking van klantgegevens buiten de overeengekomen dienstverlening.
- In het kader van klantcontact kunnen gesprekken via de systemen van Opdrachtnemer worden opgenomen. Deze opnames worden maximaal drie (3) maanden bewaard en uitsluitend gebruikt voor kwaliteitsdoeleinden en geschillenbeslechting. Na deze termijn worden de opnames automatisch verwijderd.
- Opdrachtgever bewaart gegevens gedurende de minimale bewaartermijn die vereist is onder de BAVAM-verzekering en relevante wetgeving. Indien een schadeclaim binnen de polisvoorwaarden van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering valt, blijft Opdrachtnemer bevoegd om over relevante gegevens te beschikken zolang dit nodig is voor juridische of verzekeringsdoeleinden.
- De verantwoordelijkheid voor de gegevens, die met gebruikmaking van een dienst van Opdrachtnemer door Opdrachtgever worden verwerkt, ligt bij Opdrachtgever. Opdrachtgever staat er tegenover Opdrachtnemer voor in dat de inhoud, het gebruik en/of de verwerking van gegevens niet onrechtmatig zijn en geen inbreuk maken op enig recht van een derde. Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer tegen elke rechtsvordering van een derde, uit welke hoofde dan ook, in verband met deze gegevens of de uitvoering van de overeenkomst.
- Indien dit voor de uitvoering van de Overeenkomst naar het oordeel van Opdrachtnemer relevant is, zal Opdrachtgever Opdrachtnemer desgevraagd schriftelijk informeren over de wijze waarop Opdrachtgever uitvoering geeft aan zijn verplichtingen op grond van de wetgeving op het gebied van bescherming van persoonsgegevens.
- Wanneer Opdrachtnemer op grond van een verzoek of bevoegd gegeven bevel van een overheidsinstantie of in verband met een wettelijke verplichting kosten maakt in het kader van een Verklaring Omtrent Gedrag, andersoortige vormen van screening en/of het vaststellen van de identiteit van de Werknemer van Opdrachtnemer, kunnen alle daaraan verbonden kosten aan Opdrachtgever in rekening worden gebracht.
- Indien een der Partijen namens de ander persoonsgegevens verwerkt en daarbij uitsluitend handelt op basis van de instructies van die andere Partij, wordt zij aangemerkt als verwerker in de zin van de AVG-wetgeving. In dat geval zullen Partijen een verwerkingsovereenkomst sluiten ten einde een juiste verdeling van taken overeen te komen.
- Op verwerking van persoonsgegevens door Opdrachtnemer is het privacy statement van Opdrachtnemer van toepassing.
- Partijen komen overeen persoonsgegevens niet langer te bewaren dan een bewaartermijn waarbij zij een redelijk belang hebben of er een wettelijke verplichting bestaat.
Artikel 15 Slotbepalingen
- Opdrachtgever is niet gerechtigd zijn uit de Overeenkomst voortvloeiende rechten en/of verplichtingen zonder toestemming van Opdrachtnemer aan een derde over te dragen, tenzij Partijen uitdrukkelijk schriftelijk anders zijn overeengekomen.
- Opdrachtnemer erkent dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en andere bevoegde toezichthouders te allen tijde bevoegd zijn om toezicht te houden op de naleving van de toepasselijke wetgeving. In geval van strijdigheid tussen deze Algemene Voorwaarden en de verplichtingen onder AFM-toezicht, prevaleren de wettelijke vereisten.
- Op iedere rechtsbetrekking tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever is Nederlands recht van toepassing. Voor zover door de regels van dwingend recht niet anders wordt voorgeschreven, zullen alle geschillen die mochten ontstaan naar aanleiding van deze Overeenkomst worden voorgelegd aan de bevoegde Nederlandse rechter voor het arrondissement waarin Opdrachtnemer gevestigd is.
- Indien enige bepaling uit deze voorwaarden nietig blijkt te zijn, tast dit niet de geldigheid van de gehele Overeenkomst aan. Partijen zullen in dat geval ter vervanging (een) nieuwe bepaling(en) vaststellen, waarmee zoveel als rechtens mogelijk is aan de bedoeling van de oorspronkelijke Overeenkomst en deze Algemene Voorwaarden gestalte wordt gegeven.